SCHEIDSZAKEN; VRAAG EN ANTWOORD

24-11 Nieuws

Vraag: Mag je met beide kanten van je grip spelen?

Antwoord: Nee, de stick heeft een voor (platte kant) en een achterkant (bolle kant). Het is verboden om met de bolle kant te spelen en dus ook met de achterkant van je grip. Wat wel toegestaan is: met het dopje op het uiteinde van je stick spelen, je gebruikt hem dan als een soort keu.

Vraag

: De bal wordt, in een gewone situatie, hoog op goal geslagen. Mag dat?

Antwoord

: Jazeker, het is over in het veld toegestaan een bal hoog te spelen mits deze niet gevaarlijk is. Daarmee wordt bedoeld dat als er een tegenstander binnen 5 meter in de ballijn staat, de bal gevaarlijk is. Echter als er een speler in de goal de bal tegen zijn hoofd aankrijgt en de slagman staat op verder dan 5 meter, moet er een strafbal geven worden! (voor het voorkomen van een doelpunt)

Vraag:

Wat mag de keeper in de cirkel en wat niet?

Antwoord

: 1: Een (vliegende)-keeper mag de bal met het hele lichaam stoppen en raken. 2: De keeper mag met de stick en de handschoen de bal stoppen of van richting veranderen, ook boven schouderhoogte (een gewone speler zou sticks maken). Let op: Als de keeper een slaande beweging maakt naar de bal (zowel met stick als hand) krijgt men een strafcorner tegen, of zelfs een strafbal tegen als er een doelpunt mee voorkomen wordt.

Vraag:

De bal komt hoog terug van de keeper, mag dat?

Antwoord:

Jazeker, maar als de hoge bal gevaar op levert voor andere spelers, dan krijgt men een strafcorner tegen. Of het gevaarlijk spel is interpreteert/bepaalt enkel en alleen de scheidsrechter.

Vraag:

Wanneer is de bal over de zij-, achter- of doellijn heen?

Antwoord:

Zie het plaatje, bal 1/2/3 zijn in bal 4 is uit. Volgens de regels: de bal is over de lijn als hij deze in zijn geheel gepasseerd heeft.

Toevoeging: De cirkelrand hoort bij de cirkel. De doellijn hoort bij het veld. De zijlijn hoort bij het veld.