Nieuwe spelregels voor 3, 6 en 8 tallen

26-9 Nieuws
Er is nogal wat discussie geweest over de nieuwe spelregels voor de jongste jeugd. Ter ondersteuning van coaches en scheidsrechters heeft de KNHB een overzichtelijke presentatie gemaakt die jullie helpt de spelregels goed uit te voeren. Zie bijlage!
 
Nieuwe spelregels jongste jeugd

Zoals inmiddels bekend, zijn ook voor de Jongste Jeugd met ingang van dit seizoen nieuwe regels van kracht. Deze nieuwe regels zijn te vinden op de KNHB-site onder kop Arbitrage

Met  name bij 6-tal hockey was nogal wat onduidelijkheid omtrent de aanvallende vrije slag op de 10-meter-lijn.

Er heeft korte tijd een briefing gecirculeerd, waarin staat dat de bal 5 meter terug zou moeten worden geplaatst en eerst 5 meter moest rollen (door pass of self-pass) alvorens de bal het 10-metergebied in zou mogen worden gespeeld.

Dit is bij 6-tal echter niet het geval. Bij 6-tal wordt de bal gewoon op de 10 m lijn gelegd en mag de bal wel direct het 10m gebied in gespeeld worden.

Zie onderstaande tekst uit de briefing op de KNHB-site, die leidend is:

2. Vrije slagen (overtreding binnen het doelgebied)

Verdediger maakt een overtreding binnen het 10m doelgebied

De aanvallende partij krijgt vrije slag.

De bal moet op de 10m lijn worden gelegd, recht tegenover de plaats van de overtreding.

Beide partijen, behalve de nemer, moeten minimaal 5 meter afstand van de bal nemen.

Wij wijzen er nogmaals op, dat het van groot belang is, dat spelbegeleiders + coaches de nieuwe regels kennen en ook in wedstrijden kunnen uitleggen aan de kinderen. Het is ook van groot belang dat iedereen er begrip voor heeft dat het niet allemaal in één keer 100% goed kan gaan.

Tips om één en ander zo soepel mogelijk te laten verlopen:

Goede instructie van de spelbegeleiders en coaches

Geef kinderen die een fout maken met een nieuwe regel, na uitleg, een tweede kans.

Op die manier leren ze tijdens wedstrijden hoe het wèl moet. Van het direct geven van een vrije slag aan de tegenpartij leren de kinderen dit niet.

 
Bijlage