United World Games

21-11 Nieuws

De UWG is gevestigd in Klagenfurt, Oostenrijk en organiseert dit jaar voor de elfde keer het megasportevenement voor jonge sporters met dezelfde naam, namelijk de United World Games 2015 .
De wedstrijden van de sporters uit tal van landen voor tal van sporten vinden plaats in het Eurostadion van Klagenfurt aan de Wörthersee in Karintië.
Er doen ruim 6000 sporters mee uit meer dan 30 landen van binnen en buiten Europa. Het is bedoeld voor jonge sporters in de leeftijdsklasse van 8 tot 20 jaar.

Welke sporten:
Dit jaar, 2015, staat de hockeysport voor de derde keer op het programma naast voetbal, basketbal, volleybal, tennis, rugby, orienteering en fistball (kruising tussen volleybal en handbal).
De volgende categorieën zijn mogelijk:
U10 - 1.1.2005 AND YOUNGER = 2 e jaars E (half veld, 7 spelers=6+keep)
U12 - 1.1.2003 AND YOUNGER = D (3/4 veld, 9 spelers=8+keep)
U14– 1.1.2001 AND YOUNGER = C (heel veld)
U16– 1.1.1999 AND YOUNGER = B (heel veld)

Er wordt gespeeld op 'astro turf fields', kunstgras ('lange haren').
De sporters spelen circa 6 wedstrijden van 2 maal 20 minuten. Tussendoor is er allerlei vermaak in het stadion of anders aan de rand van het meer de Wörthersee.

Doel: Ervaring en plezier
Het gaat om een evenement van Olympische proporties met een grootse intocht van de sporters in het stadion met vlaggen en volksliederen op de avond voor de opening en een slotceremonie aan het eind van de spelen.
Bij de UWG staan culturele uitwisseling en internationale contacten voorop, samen met plezier en vermaak door middel van het alles samenbindende element van de sportieve ontmoeting.

Verblijf:
Het is mogelijk te verblijven op de nabije campings, B&B's of hotels. Er rijden shuttle bussen voor vervoer van en naar het stadion. Er staan tevens mobile homes op een camping in Feldkirchen zo'n 25 minuten van het stadion vandaan. Deze kunnen zelf (via Nederlandse reisorganisaties) of via het UWG incl. pakket (=deelname, ontbijt en laken- en handdoekenpakket) geboekt worden.
Het verblijf van de jonge sporters is ook mogelijk in het stadion van Klagenfurt in grote tenten die worden gebouwd onder (en naast) de tribunes (dus altijd droog en schaduwrijk). Per team is altijd een begeleider aanwezig en in het stadion is beveiliging geregeld. Jongens en meisjes zijn uiteraard gescheiden gehuisvest. Er is geen drank in het stadion en ook niet tijdens de spelen.

Wanneer:
De UWG 2015 worden gehouden vanaf donderdag 18 juni tot en met zondag 21 juni 2015. Omdat het evenement onder UNESCO valt krijgen de kinderen hiervoor vrij van school. (Officiële brief)
Daarbij is de donderdag (18 juni) een opwarmdag die in het teken staat van de Oktoberfesten van Oostenrijk waarbij alle tradities van het gastland zullen worden getoond.
Op vrijdag is de openingsceremonie (met vlag en volkslied) en op zondag wordt er afgesloten na de finales. Na de sluitingsceremonie is er nog een slotfeest aan het meer met barbecue en muziek.

Kosten en reis:
Dit kan per persoon geheel verschillend zijn afhankelijk van de gekozen accommodatie.
Drie overnachtingen in een mobile home incl. pakket via het UWG kost ongeveer 120 euro.
Boekt u een eigen accommodatie betaalt u aan het UWG alleen het deelnemers tarief van 30 euro voor een speler en 15 euro voor een fan/begeleider.

De reis heen en terug is daarbij niet inbegrepen. Natuurlijk kan men per auto reizen (circa 1100 km) of per vliegtuig (Wenen, Salzburg, Klagenfurt). Vanaf alle luchthavens vertrekken shuttlebussen naar het stadion van Klagenfurt. Afhankelijk van het aantal deelnemende sporters zal er vanaf Amsterdam een (nacht)bus van UWG vertrekken naar Klagenfurt en op zondag(nacht) weer terug. Afgelopen jaren zijn er ook deelnemers met de nachttrein gereisd.

In het stadion kunnen gedurende de hele dag verschillende maaltijden (lunch en diner) afgenomen worden voor 9 euro, incl. een drankje. Hiervoor kunnen vooraf maaltijdcoupons aanschaft worden.

Inventarisatie en aanmelding:
Een eerste inventarisatie welke spelers of teams geïnteresseerd zijn om zo’n fantastische toernooi-ervaring te beleven vindt plaats binnen eigen clubs en teams.

Iedereen is welkom, er zijn geen grenzen gesteld aan het aantal deelnemers per land. De organisatie is berekend op grote aantallen. Ook zijn er geen eisen gesteld aan speelniveau, het gaat tenslotte om de interculturele uitwisseling met behulp van sport: sport verbroedert.
Mochten teams niet compleet zijn dan kunnen spelers samengevoegd worden tot een team.
Je kunt je ook aanmelden voor andere sporten. Het UWG brengt je dan onder bij een andere (internationale) club.


Via onderstaande link vindt u een trailer op YouTube waarmee men een idee krijgt van omvang en sfeer van de UWG:
https://www.youtube.com/watch?v=S473HIkBaTU

Een langere film is te vinden op:
http://youtu.be/aI8xKoKx2gk

Een impressie van de MHCZ belevenissen uit het verleden is te vinden op:
http://www.youtube.com/watch?v=DM46f1BBtvc

Zie verder www.unitedworldgames.com .