MISSCHIEN WEL DE BELANGRIJKSTE SPELER IN HET VELD

Misschien is de belangrijkste speler in het veld wel de keeper. Geen team kan zonder een keeper en tijdens onze wekelijkse keeperstrainingen richten wij ons specifiek op de skills die een keeper nodig heeft om zijn of haar doel leeg te houden.

Jongste Jeugd
Bij de Jongste Jeugd hebben onze spelers nog geen vaste positie. Bij deze teams wisselen de meeste spelers wekelijks nog van plek. Op deze manier kunnen spelers op alle posities hun talenten uitproberen. Dat betekent dat iedereen een keertje in de spits staat maar ook dat iedereen een keertje aan de beurt is om te keepen. Voor de meeste kinderen ( en hun ouders ) is dit spannend. Daarom is er na afloop van de wekelijkse training op de woensdagmiddag van 17.30 uur tot 18.45 uur een keeperstraining om deze spelers vertrouwd te maken met hun nieuwe rol. Bij de training van onze Jongste Jeugd keepers staat spelplezier & veiligheid voorop. Ook een speler die daarna nooit meer op doel zal staan krijgt hierdoor meer begrip voor de rol van de keeper binnen het team. 

Vaste keepers
Iedere woensdagavond gaan we vanaf 19.00 uur tot 21.00 uur aan de slag met de "vaste” keepers. Vanaf de D teams blijken er in bijna elke ploeg jongens & meisjes te zijn die het keepen méér dan leuk vinden en het liefst elke week op doel willen staan. Onder leiding van ervaren keepers(trainers) wordt er wekelijks met onze vaste keepers getraind. Na een grote gezamenlijke warming up delen we de keepers in kleine groepjes op zodat iedereen op zijn eigen niveau kan worden klaar gestoomd voor de volgende wedstrijd. Voor onze vaste keepers proberen we iedere week de lat weer wat hoger leggen. Het betekent dat we bij deze keeperstrainingen alle technieken aanbieden en op basis van concrete spelsituaties oefeningen voor hen zoeken. We proberen de keepers ook tactische keuzes voor te leggen die ze in de wedstrijd moeten maken. Bij een training zal een keeper veel meer ballen zien dan in een normale wedstrijd. Wij proberen de keepers uit te dagen om ze net dat extra stapje te laten doen. Dit zorgt bij deze keepers niet alleen voor een puike conditie maar ook dat hun reactievermogen & handelingssnelheid omhoog gaan waardoor ze in wedstrijden ook de tijd en energie hebben voor een rebound bal.

Regels
Omdat niet elk team een vaste keeper heeft, is niet iedereen bekend met de "privileges” die een keeper heeft. De keeper moet te allen tijde de helm ophouden en moet over de body-protector een shirt in een afwijkende kleur dragen. In verband met veiligheid is dit verplicht maar ook omdat de scheidsrechter, of de tegenstander in een volle doelcirkel de keeper zo makkelijk kan herkennen. In tegenstelling tot veldspelers mag een goalie, binnen de cirkel, de bal wel met zijn klompen weg schoppen of de bal met zijn hele lichaam stoppen of afkaatsen. Uiteraard zonder de tegenstanders of teamgenoten in gevaar te brengen. 

Buiten de cirkel heeft de keeper geen bijzondere rechten meer en wordt het een gewone veldspeler. De keeper mag nimmer over de 23 meter lijn komen en mag de bal buiten de doelcirkel enkel met zijn hockeystick spelen. Raakt de keeper toch de bal hier met voet, hand of lichaam, dan krijgt zijn / haar team een vrije slag of zelfs een strafcorner tegen. Bij strafcorners of andere spelsituaties in de doelcirkel moet de keeper zijn / haar leidersrol oppakken. Niet alleen omdat de keeper het sluitstuk is van de verdediging maar ook omdat de keeper volledig is beschermd. De keeper zit echter "vast” aan de doelcirkel en zal zijn / haar teamgenoten soms moeten coachen op dreigend gevaar van buiten de doelcirkel.

Bij een strafcorner / strafbal / shoot out heeft de keeper ook een geheel eigen rol wat niet alleen vraagt om andere skills maar ook om een andere mindset. Je kan niet automatisch mee naar voren bij een aanval en je wordt afgerekend op je fouten en niet op jouw successen. Het vraagt daarom een groot incasseringsvermogen. Zowel de keeper als een trainer of de coach zal extra zijn best moeten doen om ook de keeper bij zijn / haar team te betrekken. Besef bij elk tegendoelpunt dat de voorhoede al iemand heeft laten lopen. De einduitslag van een wedstrijd zegt soms niks over de prestaties van de keeper. Hij kan een wedstrijd winnen terwijl hij geen bal heeft gezien maar kan ook de wedstrijd van zijn leven keepen terwijl het team toch verliest.

Als keeper kan je harde ballen flink om je oren krijgen. Goede bescherming is daarom zeer belangrijk. Keepers krijgen hun keepersspullen in bruikleen van Hockeyclub Waddinxveen. Je zou het misschien niet zo zeggen, maar keeperspullen zijn behoorlijk duur. De kosten van een compleet keeperspak variëren van € 350 tot € 1500 en het is daarom ook belangrijk om deze keepersmaterialen goed te verzorgen. We zijn ook de ogen & oren van materiaalcommissaris en wij proberen spelers ( en hun ouders ) bij te brengen / te leren hoe de keepers op juiste manier hun spullen dragen & onderhouden. Mede op ons advies van keeperstraining worden er soms ook spullen gerepareerd of vervangen.

Zorg dat één van de spelers van het team voor de wedstrijd de keeper in zijn goal inspeelt. Een slecht ingespeelde keeper is koud en kan minder makkelijk bewegen en heeft vaak angst voor de bal. Een goed ingespeelde keeper is lekker warm, kan goed bewegen en heeft geen angst voor de ballen die in de wedstrijd of training op hem afkomen. Begin na een goede warming up ( waarin keeper aan pak en veld kan wennen ) met wat lage en makkelijke ballen. Na het voetenwerk schroef je het tempo langzaam wat op en krijg je ook wat meer hoge & harde ballen.

We proberen jaarlijks een keepersclinic te organiseren waarbij alle keepers & de trainers tegelijk op het veld staan en een groep externe keeperstrainers iedereen onder handen neemt. Daarnaast wordt ieder seizoen één van onze keepers extra in het zonnetje gezet tijdens Final Friday. De keeper die dat jaar het meeste is opgevallen ontvangt dan de Dick van Zoelenbokaal. We willen ook een duidelijk aanspreekpunt zijn voor alle keepers. Alle vaste keepers zijn opgenomen in een eigen WhatsApp-groep. Hier worden algemene mededelingen gedeeld, en melden de keepers zich af voor de training. HCW keepers die het ook aandurven, kunnen zich aanmelden via [email protected]